Co zrobić na co dzień, by podkręcić przemianę materii? Okazuje się, że drobne, konsekwentnie stosowane zabiegi mogą złożyć się na zauważalny efekt, więc czytamy i rozpędzamy swój metabolizm!
Pamiętaj o śniadaniu.
Jeśli nawet wydaje ci się, że rano nie jesteś głodna, zmuś się do jedzenia, a po pewnym czasie zaczniesz czuć taką potrzebę. Co więcej, w dalszej części dnia będziesz jadła mniej.
Ten pierwszy posiłek powinien być solidny i pożywny, nie zjadaj więc drożdżówki ani słodkiego croissanta, ale skomponuj pełnowartościowy posiłek z różnych składników: węglowodanów złożonych, błonnika i białka.
Dźwigaj ciężary!
Im więcej masz mieśni, tym mniej masz zbędnej tkanki tłuszczowej. Mięśnie powodują spalanie kalorii, ponieważ pracują i zużywają energię (każde 0,5 kg mięśnia wykorzysta 50 kcal dziennie).
Żeby schudnąć trzeba jeść.
Unikaj głodówek i diet cud, ponieważ prowadzą one tylko do czasowej utraty nadwagi, a przy tym do spowolnienia metabolizmu, które powoduje tycie.
Nie należy się objadać, ale nadmierne redukowanie ilości jedzenia też jest szkodliwe. Trzeba stosować zbilansowaną dietę, nie eliminować żadnej grupy składników odżywczych i traktować nowe odżywianie jako styl życia, a nie chwilową odmianę.
Postaw na białko.
Jego trawienie wymaga zużycia większej ilości energii, co podkręca metabolizm. Tzw. efekt termogeniczny w przypadku białka osiąga wartość 25 proc., co znaczy, że z każdego grama białka już podczas trawienia jest spalane 25 proc. kalorii. Warto zadbać o to, by białko znajdowało się w każdym posiłku.
Grejpfruty - owoce odchudzające.
Mówi się, że jest to najleszy owoc na nakręcenie metabolizmu i w trakcie odchudzania. Trzeba go spożywać łącznie z białymi błonkami, które zawierają duże ilości błonnika.
Pij wodę.
Co najmniej dwa litry dziennie, a jeśłi ćwiczysz, to nawet więcej. Człowiek aż w 70 proc. składa się z wody, ona m.in. sprzyja pozbywaniu się tłuszczu z organizmu.
Nawet lekkie odwodnienie spowalnia procesy przemiany materii.
Badania naukowe wykazały, że po wypiciu 0,5 l wody tempo przemiany materii wzrasta o około 30 proc., a ten stan utrzymuje się przez około 40 minut.
Pilnuj regularności posiłków.
Organizm musi mieć stałe i systematyczne dostawy energii, w przeciwnym razie przejdzie na tryb oszczędzania, co oznacza spowolnienie metabolizmu.
Optymalne jest spożywanie 5-6 niewielkich posiłków dziennie, co 3-4 godziny, bo wtedy dostawy jedzenia są na tyle częste, że metabolizm jest cały czas podwyższony.
Używaj przypraw.
Kapsaicyna i jej pochodne zawarte w papryczce chilli, pieprz czarny, curry i inne ostre przyprawy korzenne przyspieszają spalanie tłuszczów.
A może Wy słyszeliście o innych sposobach przyspieszających przemianę materii? Podzielcie się swoją opinią w komentarzach!
Sandra Dominiuk Trener Personalny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz